Interessante feiten over handgemaakte tapijte

Wist u dat het eerste tapijt of vloerbedekking wat ooit is gemaakt, gedacht is te zijn geproduceerd zo vroeg als 7000 voor Christus? 's Werelds oudste tapijt, het Pazyryk tapijt, is meer dan 2000 jaar oud. Het tapijt werd ontdekt in 1947 in een Scythisch graf in Siberië. 

Hier zijn nog enkele fascinerende feiten over handgemaakte tapijten. 

- Het grootste handgemaakte tapijt is het ’Qasr al – Alam’ tapijt uit Iran. Dit tapijt is groter dan een voetbalveld.  

- Het duurste tapijt ooit werd verkocht op een veiling in 2013 voor 33,8 miljoen dollar.  

- Kamelenhaar werd in het verleden vaak gebruikt in handgemaakte tapijten. Dit is tegenwoordig minder het geval, en maar beter ook aangezien kamelenhaar een nogal onaangename geur verspreidt in warme en vochtige temperaturen.  

- Het gebruik van de rode kleur in de Perzische en Oosterse tapijten symboliseert moed en schoonheid.

- In het Perzisch handgeknoopt tapijt vertegenwoordigt de boom van het leven het eeuwige leven. Dit gedetailleerde patroon heeft zowel boeddhistische als islamitische symbolen, die ook weer sterk zijn beïnvloed door de Europese en Scandinavische mythologie.  

- Kurkwol is de naam van de wol die wordt geknipt/gesneden uit de nek van het schaap. Deze wol bevat een hoger vetgehalte en wordt gebruikt in fijnere handgeknoopt tapijten, waardoor ze zacht en glanzend worden.  

- De eerste tapijten werden naar Europa gebracht door Alexander de Grote in de 3e eeuw voor Christus, toen hij terug kwam van gevechten in Perzië.  

- De meerderheid van de Oosterse en Perzische tapijten ontlenen hun naam aan de plaats van oorsprong van de nomadische groep (bijvoorbeeld Keshan, Ghashghai, Isfahan, Mashad).  

Voor meer diepgaande informatie over handgeknoopte tapijten verwijzen wij u naar onze Tapijtencyclopedie. 

Bezoek CarpetVistas Tapijtencyclopedie 

De foto toont 's werelds oudste overlevende tapijt, het Pazyryk tapijt.


Krijg 15% korting

Meld u nu aan en krijg 15% korting op uw volgende bestelling*, wekelijkse e-mails en exclusieve toegang tot aanbiedingen, de laatste trends en productnieuws.

Bekijk ons privacybeleid voor informatie over hoe we uw gegevens behandelen. U kunt zich op elk moment afmelden. *De korting kan worden gebruikt voor een aankoop tijdens de 60 dagen vanaf de aanmelding op de nieuwsbrief. Deze is geldig voor alle producten, waaronder afgeprijsde artikelen. Hij kan niet worden gebruikt in combinatie met andere kortingscodes.