Blog & Interieurdesign

Patchwork - Ieder stukje heeft zijn eigen mooie verhaal

Het Patchwork-tapijt is een prachtige combinatie tussen oud en nieuw. De grondstoffen die worden gebruikt voor het maken van deze Patchwork-tapijten zijn afkomstig van oudere, voornamelijk Perzische of Anatolische tapijten, die minstens 30 jaar oud zijn. Nadat de tapijten zijn gekozen, ondergaan ze een uniek proces waarbij de pool wordt gereinigd en geverfd. Vervolgens worden ze in stukken van verschillende grootte geknipt. De beste stukken worden daarna door vakkundige ontwerpers gecombineerd, waardoor interessante patchworkpatronen ontstaan. Stukken tapijt uit verschillende culturen en uit uiteenlopende tijdperken vormen samen een nieuw geheel.

Aan de achterkant wordt een laag stof bevestigd, waarna de stukken aan elkaar worden genaaid. Het eindresultaat is een duurzaam tapijt met een unieke geschiedenis en een moderne, prachtige kleurencombinatie. De oude tapijten krijgen een nieuwe kans en creëren een samenspel van verhalen en mogelijkheden. 

Afbeelding 1: Kussensloop Kilim-verpakking
Afbeelding 2: Patchwork-poef
Afbeelding 3, 4, 5: Patchwork

Ga voor meer informatie naar www.CarpetVista.nl


Verwelkom de lente met een nieuw en kleurig tapijt

Vrolijk, gelukkig, verjongd - dit is slechts een greep uit de gevoelens die het begin van de lente bij mensen losmaakt.  

Als na een lange winter de lente eindelijk begint, hebben we natuurlijk de neiging om onszelf en onze omgeving van veel meer kleuren te voorzien. Hierdoor voelen we ons energiek en komen er gevoelens los die tijdens de grauwe en koude maanden wat ingedut waren. Met ieder nieuw seizoen ontstaan er ook nieuwe trends. Dit seizoen zijn de populairste kleuren diepgeel, lichtroze en staalblauw. Onder andere door het gebruik van accessoires kunt u uw omgeving stijlvol en trendy veranderen. Maar als u iets meer wilt bereiken is er niets beter dan het toevoegen van een mooi nieuw tapijt.

Als u klaar bent met de voorjaarsschoonmaak, overweeg dan eens om wat kleur aan te brengen op de vloer en haal met een nieuw tapijt de warmte naar binnen. Waarom zou u bijvoorbeeld niet kiezen voor een opvallend en gedurfd veelkleurig Patchwork, of misschien zelfs een handgeknoopt nomadisch Ghasghai-, Lori- of Afshar-tapijt? Als u liever een moderne stijl zoekt, is een effen gekleurd Handloom- of modern designertapijt (zoals hierboven) misschien wel de perfecte manier om de lente in uw huis te verwelkomen.

Afbeelding 1: Mediatarde-tapijt van Marta Pineda
Afbeelding 2: Play Handtufted - Pink carpet van Sara Larsson

Ga voor meer informatie naar www.CarpetVista.com


Old is the new New

Trends are continuously emerging in the world of interior design and some are noteworthly of making special mention. There is a recent re-emergence of a trend which marries old style decorating and modern day elegance and graciousness - it goes by the name of Shabby Chic. This style which was originally very popular in the 1980s, takes old and even worn out furniture and gives it a look that is both romantic and comfortable.

 

Shabby Chic is characterized by the use of white, neutrals and bright interiors. Worn out or even torn furniture, antique linens, sparkling chandeliers and reinvented tables and chairs are some of the prominent items used to bring this look together. The basic rule when it comes to Shabby Chic is to use what you have and create a comfortable, yet luxurious space. Here are some tips to help you achieve the Shabby Chic look:


Faded Carpets

Carpets are one of the most important features of a room when it comes to interior decorating. We have shown before what kind of impact a carpet can have on a room and when it comes to Shabby Chic, this is no exception. Vintage or faded carpets find the place very naturally in a Shabby Chic interior and they have a special way of enhancing the feeling of luxury and style.  Though Shabby Chic encorporates mostly whites, since the Vintage carpets are quite faded, you can add a small amount of color without dominating the look.


Furniture

Almost any type of furniture can be turned into a piece that will help attain the Shabby Chic look. Wooden furniture is particularly versatile since it can be painted white with either the use of a brush or even spray paint. For an added touch, you can then give certain areas some wear with sand paper or even a wet sponge before the paint has a chance to fully settle.

Accessories

Keeping in mind that the key is balancing comfort and elegance, you can compliment those bright whites and pastels with shinny silvers and wrought iron accessories.  This can be anything from a chandelier to drawer handles or even an antique piece that adds a personal touch.

 

Shabby Chic is not only a style destined for a summer cottage, but rather a fun and cozy way of bringing a sence of rustic elegance to your everyday home. Picture: Ziegler carpet
For more information, visit www.CarpetVista.com


Kindertapijten

Een tapijt kan een kamer helemaal transformeren en het een warme uitstraling geven en visueel aantrekkelijker maken.

Kies een tapijt dat past bij het doel

Tapijten die voor kinderen worden gekozen, moeten duurzaam zijn. Omdat het de bedoeling is dat ze gedurende een lange periode worden gebruikt, moeten ze ook in de kamer van het kind passen als het kind ouder wordt. Kinderen spelen vaak op de grond. Daarom moet het kleed comfortabel en zacht zijn. Tapijten met een zeer dikke en gespreide pool zijn in een kinderkamer soms nogal lastig, omdat speelgoed en andere voorwerpen in het kleed verstrikt kunnen raken. Tapijten met een korte pool zijn prettiger. Ze zijn gemakkelijker te stofzuigen en te onderhouden.
 
Het is essentieel dat uw tapijt op zijn plaats blijft liggen door middel van een onderlegger, zoals de anti-sliplaag, zodat er geen onnodige ongelukken gebeuren. De onderlaag verlengt ook de levensduur van uw kleed en werkt geluiddempend. Een extra pluspunt is dat de onderlaag comfort toevoegt, waardoor het kleed zachter wordt voor uw kind om op te lopen, te kruipen of te liggen.

Plezier, spel en kleur

Kinder leren door spel over zichzelf, over anderen en over hun omgeving. Daarom kunnen tapijten worden gebruikt om een kind te helpen de woon- en leefomgeving te ontdekken. Voor kinderkamers en speelruimtes kunt u een keuze maken uit tapijten met primaire basiskleuren, duidelijke lijnen en goed zichtbare vormen. Een aantal van de tapijten uit onze ontwerperscollectie heeft verschillende vormen en kleuren.
 
Omdat kinderen ook graag naar verschillende vormen en maten kijken, passen hele felle en levendige kleuren met speelse patronen ook goed in kinderkamers. Vergeet alleen niet dat een tapijt een kamer moet aanvullen en de andere voorwerpen in een kamer niet mag overheersen.

Een paar praktische tips om uw kind te helpen bij het kiezen van een tapijt

Aarzel niet om uw kind zijn of haar eigen tapijt te laten uitzoeken. Ik heb een klein experiment gedaan met mijn dochter van drieëneenhalf jaar oud. Ik begon met het selecteren van tapijten uit onze collectie die ik geschikt vond voor een kinderkamer. Nadat ik dit had gedaan, liet ik deze tapijten aan mijn dochter zien en vroeg haar welke zij leuk vond. Verrassend genoeg vond ze bijna de helft van wat ik had uitgezocht niet leuk, maar maakte ze wel een keuze uit de tapijten met opvallende, felle kleuren en ze had liever de tapijten met een monochromatisch, eenvoudig ontwerp. Tapijten met ronde vormen en vierkanten waren ook favoriet.

Afbeelding 1. Onze designertapijten
Afbeelding 2. Piedras handgeknoopt – Blauw tapijt 
Afbeelding 3. Gabbeh Indo

Meer informatie over Super-Stop
Meer stijlen en tapijten op CarpetVista.com


Machinaal versus handgemaakt

Hebt u zich ooit afgevraagd hoe u het verschil kunt zien tussen een machinaal en een handgemaakt tapijt?

Een handgemaakt (of handgeknoopt) tapijt wordt gemaakt met behulp van een speciaal ontworpen weefgetouw. De tapijten worden handmatig geknoopt. In tegenstelling hiermee maken machinaal vervaardigde tapijten gebruik van een zogenaamd mechanisch weefgetouw dat geautomatiseerd en tegenwoordig meestal computergestuurd is. Hiermee kunnen tapijten veel sneller worden geproduceerd dan handgeknoopte tapijten, waar soms wel jarenlang aan wordt gewerkt. Het gebruik van synthetische materialen komt ook vaker voor bij machinaal gemaakte tapijten, terwijl bij handgemaakte tapijten meestal wol wordt gebruikt. 

Hieronder ziet u een paar basiskenmerken waar u op moet letten als u een onderscheid probeert te maken tussen een echt handgemaakt tapijt en een tapijt dat met de machine werd gemaakt.

1. Franjes - Bij een handgemaakt of handgeknoopt tapijt zijn de franjes een verlenging van de basis van het tapijt (kettingdraad/schering). Ze worden niet achteraf aan het tapijt bevestigd of vastgenaaid, zoals meestal het geval is bij machinaal gemaakte tapijten.

2. Zelfkant - Dit is de buitenste, lange zijde van het tapijt. Het ontstaat door het omslaan van de uiteinden van de inslagdraden, die vervolgens worden omwikkeld en bijeengehouden. De zelfkant kan vaak worden gebruikt om de oorsprong van een tapijt vast te stellen, omdat verschillende weefgebieden verscheidene stijlen en methodes hebben om de randen af te werken. Bij een machinaal gemaakt tapijt is de zelfkant meestal heel fijn en nauwkeurig afgewerkt. Bij een handgemaakt tapijt worden de randen met de hand gestikt, waardoor de tapijtranden vaak een beetje ongelijk en niet helemaal recht zijn.

3. Patroon en ontwerp – Het patroon op een machinaal gemaakt tapijt is meestal heel nauwkeurig en het ontwerp is over het algemeen van de ene naar de andere kant gespiegeld. In het ontwerp van een machinaal gemaakt tapijt worden bijna nooit onregelmatigheden aangetroffen, terwijl die in een handgemaakt tapijt heel gebruikelijk zijn. De wever of de persoon die het tapijt knoopt, gebruikt vaak helemaal geen ontwerp, maar improviseert en werkt op basis van het geheugen. Het resultaat is een charmante asymmetrie. 

 

4. Achterkant - Een van de duidelijkste manieren om het verschil te zien tussen een machinaal en een handgemaakt tapijt is het bekijken van de achterkant van het tapijt. De knopen en weefpatronen aan de achterkant van een machinaal gemaakt tapijt zijn bijna altijd perfect en gelijk. Soms zijn ook hele duidelijke witte lijnen zichtbaar (dat is de kettingdraad).  Bij de meeste handgemaakte tapijten liggen de knopen aan de achterkant niet perfect op één lijn. Als de knoopdichtheid wordt berekend, zult u zelfs zien dat dit niet overal in het tapijt gelijk is.

5. Formaat en vorm – De vorm van een machinaal gemaakt tapijt is meestal precies en nauwkeurig, terwijl handgemaakte tapijten lichte variaties kunnen vertonen, omdat alles met de hand wordt gedaan.

Uiteindelijk zijn er veel vervalsingen in omloop. Zelfs voor het geoefende oog is het soms moeilijk om deze te onderscheiden. Als u twijfelt of als u besluit een tapijt te kopen, vraag dan altijd een gerenommeerde tapijtwinkel of -handelaar om advies.

Afbeelding 1. Handgemaakte tapijten en machinaal geknoopte kleden
Afbeelding 2. Het tekenen van een patroon voor een tapijt is een omvangrijke en intensieve taak.
Afbeelding 3. Een tapijt met een afbeelding geknoopt door Ghashghai-nomaden. 


Meer stijlen en tapijten op CarpetVista.com


Krijg 15% korting

Meld u nu aan en krijg 15% korting op uw volgende bestelling*, wekelijkse e-mails en exclusieve toegang tot aanbiedingen, de laatste trends en productnieuws.

Bekijk ons privacybeleid voor informatie over hoe we uw gegevens behandelen. U kunt zich op elk moment afmelden. *De korting kan worden gebruikt voor een aankoop tijdens de 60 dagen vanaf de aanmelding op de nieuwsbrief. Deze is geldig voor alle producten, waaronder afgeprijsde artikelen. Hij kan niet worden gebruikt in combinatie met andere kortingscodes.